Met goede isolatie kan veel geld worden bespaard op de energiekosten van een huishouden. De investering in isolatie is gemiddeld binnen drie tot vijf jaar alweer terugverdiend. Met het isoleren van een woning wordt al snel tot wel honderden euro’s per jaar de energierekening bespaard. Verder wordt de warmte in de woning ook nog eens goed binnen gehouden, waardoor het in de winter lekker warm is.
Er kunnen verschillende isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Hieronder staat isolatiebedrijven kunnen betekenen:
Bij spouwmuurisolatie wordt de lege ruimte in de muren (de spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Er kan worden gekozen uit drie soorten materiaal, namelijk wol, parels of purschuim. Alle drie de producten hebben unieke eigenschappen en voordelen. Spouwmuurisolatie aanbrengen in uw woning is vaak binnen een dag al klaar.
Vroeger werden muren van een woning altijd massief gemetseld. Er zat dus geen ruimte tussen de muren. De lengte van de muren was één baksteen dik. Tegenwoordig wordt een andere bouwwijze gehanteerd. De massieve buitenmuur werd vervangen door een spouwmuur. Een spouwmuur bestaat uit twee muren, namelijk de binnen- en de buitenmuur. Daartussen zit een holle ruimte van ongeveer zes centimeter. Deze lege ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. Moderne woningen die zijn gebouwd in de 21e eeuw, hebben vaak geen spouwmuurisolatie nodig omdat deze al goed zijn geïsoleerd.
Als de woning niet (goed) is geïsoleerd, is het mogelijk om deze na te isoleren. Het isoleren van de spouwmuren gebeurt als volgt: De isolatie wordt gespoten door kleine gaatjes in het voegwerk. Als dat is gebeurd, worden de gaatjes netjes weer dicht gemaakt. Dat betekent dat er bij spouwmuurisolatie geen sloop- of breekwerk nodig is. De uitstraling van de woning wordt zowel binnen als buiten dan ook niet aangetast.
Voor gevelisolatie kan worden gekozen als een woning geen spouwmuren heeft. Over het algemeen is gevelisolatie wat duurder dan spouwmuurisolatie. Daartegenover staat dat het wel veel beter isoleert. Er kan namelijk een dikkere laag isolatie worden aangebracht in de gevel. Laat dit wel uitvoeren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Door isolatie van de buitengevel komt de woning er iets anders uit te zien. Er is daarom een vergunning van de gemeente nodig. Soms is het niet altijd toegestaan om de buitengevel te isoleren, bijvoorbeeld bij monumentale panden.
Met goede vloerisolatie wordt warmteverlies beperkt en wordt een koude vloer voorkomen. Het zorgt voor een aanmerkelijke stijging van de vloertemperatuur. Vloerisolatie wordt toegepast om vocht en kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Zo worden ook de stookkosten verlaagd. Een niet geïsoleerde vloer kan al snel oncomfortabel aanvoelen door de koude lucht en vocht dat vanuit de kruipruimte naar boven trekt.
Vloerisolatie kan ook worden toegepast tussen verdiepingen, bijvoorbeeld als de vloer van de zolder geïsoleerd wordt. Hiermee worden loopgeluiden verminderd en de akoestiek in de woning verbeterd.
Bij vloerisolatie wordt de vloer aan de onderzijde van de begane grond geïsoleerd met speciaal materiaal, zoals purschuim. Via de kruipruimte wordt de isolatie aangebracht. Dit is een vrij eenvoudige isolatiemaatregel en is meestal binnen 1 dag klaar. Vloerisolatie is een hele interessante en rendabele isolatiemaatregel. Een vloer die niet goed is geïsoleerd, is een van de grootste bronnen van warmteverlies.
Ook kan worden gekozen voor bodemisolatie, als een woning niet geschikt is voor vloerisolatie.
Dak- en zolderisolatie is goed voor het milieu. Bij een slecht of niet geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit huis. Dakisolatie houdt de warmte in de winter binnen en in de zomer tegen door middel van isolatiematerialen.
Bij een schuin dak het isoleren van de binnenzijde het meest eenvoudige. Daarvoor kan kant-en-klare isolatieplaten of folie-isolatie worden gebruikt. De buitenzijde isoleren is een lastigere klus. Het dak is dan namelijk hoger, waardoor dakgoten wellicht moeten worden aangepast. Meestal wordt hiervoor gekozen bij een grote verbouwing. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak zijn renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie of gespoten isolatie geschikt.
Een plat houten dak isoleren gebeurt door het bevestigen van isolatieplaten of isolatierollen tussen de dakbalken. De binnenzijde van een plat dak isoleren is niet aan te raden bij vochtige ruimtes zoals de in de badkamer. Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder, omdat de dakranden moeten worden verhoogd. De buitenkant kan worden geïsoleerd met isolatieplaten van piepschuim.
Tot slot kan ook de zoldervloer worden geïsoleerd, in plaats van het dak. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol tussen de zolderbalken.
Isolatieglas heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van standaard enkel glas. De isolatielaag van het glas zorgt er in de winter voor dat er minder warmte verloren gaat. In de zomer zorgt isolatieglas er juist voor dat de overtollige warmte buiten blijft. Zo wordt jaarlijks veel bespaard op de energiekosten. Daarnaast zorgt isolatie er ook voor dat er minder overlast is door geluiden van buiten, wat een waardevolle bijdrage het wooncomfort. Tot slot is isolatieglas een duurzame keuze, die de waarde van een woning hoger maakt.
Voor isolatie kun tegenwoordig subsidie worden aangevraagd bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kan een woningeigenaar gebruik maken van de zogenaamde ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om aanspraak te maken op deze subsidie, moeten er minimaal twee verduurzamingsmaatregelen worden genomen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel in combinatie met de investering in een warmtepomp zijn.