Glasschade moet snel en vakkundig worden hersteld door een erkende glaszetter, mede om te voorkomen dat ongewenste gasten de woning kunnen binnenkomen. Ook kan een glaszetter worden ingeschakeld als bijvoorbeeld de beglazing in een raam of de glasplaat van een tafel gebroken is. Het is dan aan te raden om de beglazing zo snel mogelijk te vervangen.
Zelfs bij een sterretje is het verstandig om dit te laten maken, zodat de barst niet groter wordt. Zo worden gevaarlijke situaties voorkomen. Er kunnen bijvoorbeeld glasdelen uit het gebroken raam vallen. Na het vervangen van een raam wordt ook direct bespaard op de stookkosten, omdat de nieuwe beglazing meestal een veel hogere isolatiewaarde heeft.
Een glaszetter verricht verschillende werkzaamheden. Het is een vakman die glas plaatst of vervangt. Dit kan hij of zij in verschillende omgevingen doen. Glaszetters zijn bijvoorbeeld werkzaam in de woningbouw, de hoogbouw, kantoorgebouwen, kassen, fabrieken of winkels. Ook kunnen ze bij particulieren thuis werkzaamheden uitvoeren.
De algemene werkzaamheden van een glaszetter bestaat uit de volgende dingen:
Behalve acute glasschade kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor glasschade kan optreden. Denk bijvoorbeeld aan een lek in dubbel glas. Dit is geen probleem waar spoed achter zit, maar deze vorm van glasschade moet natuurlijk ook worden opgelost. Een lek is opgetreden als er vocht aan de binnenzijde van het glas zit. Het vocht tussen de glasplaten is niet te verwijderen. In dat geval is het advies om een nieuwe ruit te plaatsen.
Normaal gesproken heeft dubbel glas een levensduur van ongeveer 10 jaar. Na deze periode wordt de kwaliteit minder, waardoor er een lekkage kan ontstaan. Bij glas is de maximale levensduur ongeveer 30 jaar, na die periode is het altijd aan te raden deze te vervangen door nieuw glas.
Een lek in het dubbel glas kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld Wanneer een glaszetter dubbel glas niet op de correcte wijze heeft gemonteerd of wanneer er sprake is van een productiefout. Ook als kozijnen niet goed zijn onderhouden, kan er lekkage in dubbel glas ontstaan.
Het is niet mooi als er aanslag, vocht en vuil tussen het dubbele glas zit. Er kan niet meer goed naar buiten worden gekeken en het maakt de uitstraling van een woning er niet beter op. Bij een lek in dubbel glas dient het glas daarom altijd vervangen te worden.
Het kan zomaar opeens nodig zijn om een raam of glas te vervangen. Glasschade kan opeens optreden en valt niet altijd te voorkomen. Bijvoorbeeld door spelende kinderen of invloeden van buitenaf. Een klein scheurtje in het glas kan door weersinvloeden of bij storm ineens een grote barst worden. Met een gat of barst in het raam is een huis, pand of kantoor minder beschermd tegen diverse weersomstandigheden en zien inbrekers sneller een kans om binnen te komen.
Bij de vervanging van een ruit zijn er verschillende opties mogelijk. Het is een goed moment om te kiezen voor een ander soort glas. Zo kan de beglazing worden vervangen door triple glas om de woning energiezuiniger te maken. Dit glas isoleert beter dan enkel of dubbel glas.
Daarnaast zijn er verschillende soorten vulling voor in het glas. Standaard wordt dubbel glas gevuld met lucht. Voor betere isolatie kan ook worden gekozen voor edelgassen zoals Krypton of Argon.
- Floatglas: Floatglas is heel dun glas dat gefabriceerd wordt door het in vloeibare vorm in een bad met een laag tin te laten drijven (floaten). Het is erg vlak, sterk en het is een de basis voor onder andere spiegelglas en veiligheidsglas.
- Dubbel glas: Dubbele beglazing geeft een veel hogere isolatiewaarde dan enkel glas. Enkel glas laat namelijk bijna 50% meer warmte door dan dubbel glas.
- HR++ glas: naast dubbel glas kan tegenwoordig ook voor glas met hoog rendement worden gekozen. Bij HR++ glas is de ruimte tussen de glasbladen gevuld met edelgas, wat koude lucht erg slecht geleid en dus de isolatiewaarde verhoogt. Het is voorzien van een metaalcoating die zonlicht doorlaat, maar warmte in een ruimte juist terugkaatst.
- Draadglas: Draadglas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een metalen raster. Het raster houdt de scherven bij elkaar als er een glasbreuk optreedt. Daarom kan het worden gezien als een vorm van veiligheidsglas.
Veel glaszetters en glaszetbedrijven bieden een spoedservice aan. In noodgevallen is een glazenzetter dan binnen korte tijd, meestal binnen een uur, op locatie. De glaszetter herstelt de glasschade deskundig en zorgt ervoor dat de situatie snel weer veilig is. Sommige mensen zijn ook verzekerd voor glasschade. De kosten kunnen door de glaszetter dan vaak direct worden afgehandeld met de verzekeraar.